Perşembe, Mart 28, 2024

Yetişkinler İçin Kitap Önerisi: Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek

Bilinçli teknoloji kullanımı için neler yapılabilir?

Teknolojinin hızla geliştiği dijital bir çağda yaşıyoruz. Ve ebeveynlerin çocuklarını bu dünyadan uzak tutabilmeleri pek de mümkün görünmüyor. Eğer bilinçli teknoloji kullanımı için neler yapılabileceğini bilimsel kaynaklarla öğrenmek ve çocukların dijital alışkanlıklarını yeniden analiz edebilmek isterseniz bu kitap tam da size göre olabilir.

Teknoloji ve çocuk gelişimi uzmanı Kristy Goodwin tarafından kaleme alınmış olan kitabın amacı, dijital dünyada çocuk yetiştiren ebeveynlerin bu süreçte karşılaştığı zorlukları ve korkularını, onların yerine bilimsel araştırmalar koyarak ortadan kaldırmak. Ebeveynlerin çocuk yetiştirirken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda faydalı bilgileri, çocuk yetiştirmede önemli yapı taşlarını ve teknolojinin bunlara olan etkilerini de kitapta bulabilirsiniz.

Teknolojinin yaşa uygun ve bilinçli kullanımının çocukların gelişimini destekleyip güçlendirdiğini savunan kitapta, aynı zamanda nörolojik ve çocuk gelişimi ile ilgili veriler de bulunuyor.

Kitaptan Öneriler

1. Kendi teknoloji alışkanlıklarınız konusunda dikkatli olun – çocuklar doğal olarak bizim alışkanlıklarımızı benimser, bu yüzden çocuklarımızın yanında teknolojiyi nasıl kullandığımız konusunda çok dikkatli olmamız elzemdir. Ayrıca teknolojiden bağımsız zamanlar belirlememiz ve sosyal medyaya aşırı önem atfetmekten kaçınmamız da gerekir.

2. Evde teknolojinin kullanılmadığı alanlar ayırın – teknolojinin girmeyeceği yerler belirleyin.

3. Ekran başında geçirilen zamanı bir ödül (ya da ceza) olarak kullanmaktan kaçının – çocuklar her gün ekranları izleyebilmek için çaresizlikten köpeği yürüyüşe çıkarma, masayı kurma ya da yataklarını toplama sözü verebilirler. Ama ekran başında geçirilen zamanı bir ödül olarak kullanmak, bu vakti çocuklar için çok daha önemli kılacağı için zarar verici olabilir. Çocuklar ekranları tercihen günlük yaşamlarının bir parçası olarak görmeli ve en önemlisi de onları uygun biçimde kullanmayı öğrenmelidir.

4. Ebeveyn kontrolleri ve filtreler kurun – küçük çocukların hangi içerikleri görüp kullanabileceklerine karar verin. İnternette ne yaptıklarını aktif biçimde izleyin (kontrolleriniz ve filtreleriniz kurulmuş olsa bile).

5. Katı kurallar belirleyip uygulayın – ekran başında günde ne kadar zaman geçirecekleri konusunda. Onlar cihazı açmadan önce bu konuda net olun – cihaz bir kez açılınca artık çok geç kalınmış olur.

6. Cihazları kendilerinin kapaması konusunda çocukları teşvik edin – bu önemsiz görünebilir ama televizyonu hemencecik, öfkeyle bizim kapamamızdan ya da tableti ellerinden çekip almamızdan çok farklıdır. Bize pekiştirip teşvik edebileceğimiz olumlu bir şey verirken, cihazı kendileri kapayınca kontrolün kendilerinde olduğunu hissetmeleri de olasıdır.

7. Yedek planınız olsun – çocuğunuz cihazı kapadığında severek yapacağı bir aktivite bulun. Ayrıca bir can sıkıntısı panosu (bir ekransız fikirler listesi) oluşturun, çocuğunuz bu listeden cihazı kapadıktan sonra yapabileceği bir aktivite seçebilir.

Bu yazıda Dr. Kristy Goodwin’in Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek adlı kitabından yararlanılmıştır.

Kaynak: Türkiye Zeka Vakfı

BENZER İÇERİKLER